Що приготувати на Різдво та Новий рік: 17 найкращих рецептів для святкового столу

Страви на Різдво та Новий рік
На Різдво та у новорічну ніч хочеться поласувати цікавими та різноманітними стравами. Водночас треба, щоб вони відповідали символу року - Червоного Вогняного Коня.

За традицією віряни дотримуються посту тривалістю 40 днів. А напередодні Різдва відзначають Святий вечір, в який очікують народження Ісуса Христа. Під час свята заведено їсти 12 пісних страв, серед яких - вареники з різними начинками, зокрема капустою, картоплею чи вишнями. Обов’язково має бути риба, наприклад, смажений хек чи оселедець.

Також господині і господарі готують пампушки та борщ без мʼяса та сметани, тушковану капусту, узвар, голубці з гречки чи рису. Натомість вже на другий день, у Різдво, дозволено їсти мʼясо, яйця та страви з молочними продуктами. Пропонуємо кілька ідей для різдвяного столу, якими насититься вся родина.

Курка з апельсинами

Інгредієнти: 1 курка, 2 апельсини, 2 зубці часнику, 2 столові ложки соєвого соусу, спеції, олія, сіль, перець.

Приготування:

  • Об'єднуємо 2 ложки соєвого соусу, зубці часнику, сік половини апельсина та спеції.
  • Ділимо курку на частини і змащуємо її сумішшю, солимо, перчимо. Іншу частину апельсина ріжемо на частини і кладемо під шкірку курки.
  • Стелимо пергаментний папір у деко, змащуємо його олією й кладемо шматочки апельсина, які були на курці. Ставимо зверху частини курки, розрізаємо другий апельсин і кладемо його частини знову на м'ясо.
  • Накриваємо м'ясо фольгою і запікаємо при температурі 180° близько 40 хвилин.

Картопляний гратен з сиром

Інгредієнти: 7-10 картоплин, 1 цибуля, 2 зубці часнику, 50 грамів масла, 4 столові ложки борошна, пів літра молока, 200 мілілітрів вершків, твердий сир, сіль, перець.

Приготування:

  • Чистимо картоплю і нарізаємо тонкими шматочками. Часник і цибулю також чистимо і подрібнюємо. Беремо деко, стелимо пергаментний папір, змащуємо його олією і зверху ставимо картоплю.
  • Смажимо часник і цибулі на розігрітій сковороді з олією. Додаємо вершкове масло та борошно. Через кілька хвилин вводимо молоко та добре перемішуємо.
  • Потім додаємо вершки, сіль та перець. Повинна вийти густа маса.
  • Посипаємо картоплю сіллю, перцем та поливаємо молочною масою. Тремо сир і викладаємо на картоплю.
  • Кладемо страву на деко з пергаментним папером у розігріту до 180°C духовку і випікаємо протягом 45 хвилин до золотистої скоринки.

Теплий овочевий салат

Інгредієнти: 2 баклажани, 2 червоні перці, 5-6 помідорів, 1 червона цибулина, 130 грамів сиру фета, 2 зубці часнику, 1 столова ложка лимонного соку, олія, спеції, сіль, перець.

Приготування:

  • Помийте і поріжте кубиком помідори, перець, баклажани, а цибулю - півкільцями. Також подрібніть часник.
  • Баклажани, перці, часник і цибулю треба запекти, посмажити або приготувати на грилі, як вам більше до вподоби.
  • Викладаємо овочі у місткість, додаючи кубики помідорів і фети. Перемішуємо і посипаємо зеленню. Щодо соусів, можна взяти соєвий або змішати олію, лимонний сік, сіль та перець.

Хек з помідорами черрі

Інгредієнти: 3 рибини, 5-8 помідорів черрі, олія, сіль, перець, соус теріякі.

Приготування:

  • Чистимо рибу та миємо. Розрізаємо навпіл по хребту. Кладемо у деко, встелене пергаментом і змащене олією, посипаємо спеціями та трохи збризкуємо олією.
  • Кладемо зверху помідори черрі та поливаємо соусом теріякі. Запікаємо при температурі 180° приблизно 40 хвилин.

Салат з броколі та журавлиною

Інгредієнти: 4 качани броколі, 100 грамів сушеної журавлини, 70 грамів мигдалю або кеш'ю, 200 грамів твердого сиру на ваш смак, 200 грамів майонезу або натурального йогурту, 1 лимон, сіль, цукор.

Приготування:

  • Виріжте суцвіття броколі та поваріть їх у кип'яченій воді кілька хвилин. Витягніть їх і почекайте, допоки охолонуть. Протріть паперовим рушником.
  • Об'єднайте броколі з журавлиною, горіхами та сиром. Заправте їх соусом на основі майонезу або натурального йогурту, 1 ложки цукру, 1 столової ложки лимонного соку і дрібки солі.
  • Покладіть салат у холодильник на пів години, а потім пригощайтесь.

Різдвяний штолен

Інгредієнти: 100 мілілітрів незбираного молока, 30 грамів сухих дріжджів, 350-400 грамів борошна, половину цедри лимона і апельсина, 70 грамів мигдалю, 40 грамів лісових горіхів, 30 грамів апельсинових цукатів, 150-200 грамів родзинок, 235 грамів м'якого вершкового масла, 1 яйце, 40 мілілітрів води, 50 грамів цукрової пудри, 40 грамів ванільного цукру, дрібка солі та цукру.

Приготування:

  • Готуємо опару. Змішуємо 100 мілілітрів молока, 25 грамів дріжджів і 110 грамів борошна. Накриваємо харчовою плівкою та ставимо в тепле місце. Маса має «вирости».
  • Змішуємо в одній посудині опару, борошно, цукор, цедри апельсина та лимона, дрібку солі та 150 грамів збитого заздалегідь масла. Замішуємо все в однорідну масу.
  • Кладемо тісту в іншу місткість, змащену вершковим маслом. Накриваємо плівкою і ставимо там, де тепло. Тоді через 15 хвилин витягуємо тісто, щоб вивільнити з нього повітря, перемішуємо і знову ставимо під харчову плівку на 15 хвилин.
  • Викладаємо тісто на зручну для роботи поверхню. Вкидаємо туди родзинки, цукати, горіхи та починаємо їх замішувати у тісто. Ділимо тісто на 2 частини, накриваємо плівкою та залишаємо на кілька хвилин.
  • Робимо 2 великі пласти тіста. Тоді починаємо формувати тісто у великі батони чи рулети. Вони мають бути овальної форми. Викладаємо їх на деко, встелені пергаментним папером, аби між ними залишалась відстань. Накриваємо плівкою та залишаємо на годину.
  • Збиваємо яйце з водою та сіллю й змащуємо штолени. Розігріваємо духовку до 180° і печемо штолени 40 хвилин. Коли витягли з духовки, змащуємо їх вершковим маслом і посипаємо цукровою пудрою та ванільним цукром.

Страви на новорічному столі мають бути приготовані з продуктів, які додають енергії та краси. Тому обов'язково запасіться нежирним м'ясом, великою кількістю овочів, зелені, рибою, морепродуктами та фруктами. Пропонуємо кілька цікавих рецептів, які зроблять свято незабутнім.

Читайте також
Різдвяні і новорічні фільми: 50 стрічок для перегляду в колі сім'ї
Різдвяні і новорічні фільми: 50 стрічок для перегляду в колі сім'ї

Стегна у медовому соусі

Інгредієнти: 5 курячих стегон, 7 зубчиків часнику, 10 столових ложок меду, 200 мілілітрів соєвого соусу, сіль, перець, олія, спеції.

Приготування:

  • Об'єднуємо мед, соєвий соус, порізаний часник, спеції, сіль та перець.
  • Поливаємо соусом стегна і ставимо у холодильник на годину.
  • Ставимо пергаментний папір у деко, змащуємо його олією і кладемо туди м'ясо в соусі. Розігріваємо духовку до 210°. Запікаємо стегна з кожного боку по 30 хвилин. Повинна з'явитися золотиста скоринка.

Ризотто з морепродуктами

Інгредієнти: 1 упаковка асорті морепродуктів, пів стакана рису басматі, 100 мілілітрів вершків, 2 зубці часнику, 2 столові ложки вершкового масла, 100 мілілітрів білого сухого вина, 300-400 мілілітрів овочевого бульйону.

Приготування:

  • Готуємо овочевий бульйон. Для цього треба почистити моркву та цибулю і посмажити їх. Тоді вносимо в каструлю нашу засмажку, а також 1-2 цибулі, петрушку і заливаємо водою. Доводимо до кипіння.
  • Розморожене морське асорті тушкуємо на маслі та подрібненому часнику. Додаємо сіль, перець, спеції на свій смак.
  • На іншій сковороді смажимо цибулю і додаємо вимитий рис. Смажимо його кілька хвилин. Ллємо в сковороду вино й чекаємо, поки воно випарується, помішуючи рис.
  • Наливаємо в сковороду овочевий бульйон, але поступово. Внесли 100 грамів і чекаємо, поки випарується. Так робимо тричі.
  • Після цього вносимо у рис вершкове масло, а потім - морепродукти. Все ретельно перемішуємо і тушкуємо ще кілька хвилин.

Тарталетки із червоною рибою

Інгредієнти: 10 тарталеток, 200 грамів вершкового сиру, 130 грамів червоної риби, 1 зубець часнику, дрібка кропу.

Приготування:

  • Поріжте частину червоної риби маленьким кубиком, а частину залишіть. Подрібніть часник.
  • Перемішайте рибу, вершковий сир, часник і помитий кріп. Викладайте начинку на тарталетки.
  • Частину риби, що залишилася, поріжте тонкими слайсами і закрутіть у форму трояндочок.
  • Покладіть трояндочки зверху на масу, що на тарталетках. Також можна прикрасити зверху кропом.

Салат з грибами та овочами

Інгредієнти: 6 шампіньйонів, 1 помідор, 100-200 грамів твердого сиру, 1 варене яйце, 3-4 листки салату, кунжут, сіль, перець.

Приготування:

  • Смажимо гриби та викладаємо на листя салату. Нарізаємо помідор, сир кубиком, а варене яйце - на чотири частини.
  • Можна трохи посолити, поперчити, полити соєвим соусом або теріякі та посипати кунжутом.

Фруктовий салат

Інгредієнти: 2 яблука, 2 ківі, 2 мандарини, 2 банани, 200 грамів йогурту.

Приготування:

  • Почистити всі фрукти та подрібнити кубиком. Можна збризнути соком лимона, аби вони швидко не потемніли.
  • Поливаємо йогуртом на ваш смак і перемішуємо. Для кращого смаку перед вживанням покладіть салат у холодильник.

Чизкейк «Нью-Йорк»

Інгредієнти: 300 грамів пісочного печива, 100 грамів вершкового масла, пів кілограма вершкового сиру, 150 грамів цукру, 3 яйця, 200 мілілітрів вершків 30-35%.

 

Приготування:

  • Подрібнюємо печиво у блендері. Додаємо туди м'яке масло й вимішуємо, щоб вийшла однорідна маса. Ставимо її у деко для випікання таким чином, щоб вона повністю покрила поверхні. Має вийти пісочна основа для сирної маси.
  • Розігріваємо духовку до 180°C та випікаємо основу 5-7 хвилин. Вирівнюємо дно і стінки та чекаємо, поки охолоне.
  • Збиваємо міксером вершковий сир із цукром. Починаємо додавати яйця та перемішуємо їх. Найкраще робити це лопаткою, аби не з'явилися повітряні міхури. Додаємо вершки й знову перемішуємо.
  • Перед тим, як наливати масу у форму, легко постукайте нею об стіл, щоб вийшли бульбашки. Виливайте сирну масу по всій пісочній основі.
  • Розігріваємо духовку до 200°C та печемо чизкейк 10 хвилин. Після цього зменшуємо температуру до 110°C і залишаємо на годину. Для того, аби чизкейк не потріскав, залишіть його у вимкненій духовці ще на 40 хвилин. А тоді відкрийте дверцята, і нехай постоїть ще пів години.
  • Витягніть десерт і почекайте, поки охолоне. Аж тоді можна класти у холодильник. Смачного!.

Читайте також
Найкращі пісні про Різдво та Новий рік: тепла добірка
Найкращі пісні про Різдво та Новий рік: тепла добірка
Різдво під загрозою: у мережі з’явився трейлер української комедії “Вартові Різдва”
Різдво під загрозою: у мережі з’явився трейлер української комедії “Вартові Різдва”

Салат з куркою і апельсином

Інгредієнти: 70 грамів пекінської капусти, 170 грамів вареного курячого філе, 2 варених яйця, 50 грамів твердого сиру, пів апельсина, майонез.

Приготування:

  • Куряче філе, варені яйця та апельсин ріжемо кубиками.
  • Пекінську капусту подрібнюємо соломкою. Далі потрібно натерти твердий сир.
  • Після цього викладаємо інгредієнти по черзі: капусту, філе, яйця, сир, і апельсин.
  • Важливо змащувати кожен шар майонезом. Водночас апельсини вже не потрібно поливати соусом.
  • Салат має настоятися у холодильнику 15-20 хвилин для кращого смаку.

Качка по-пекінськи

Інгредієнти: 1 качка, 2 столові ложки меду, 3 столові ложки соєвого соусу, 10 грамів імбиру, 3 зубчики часнику, пучок зеленої цибулі, соус хойсін, сіль, тонкі млинці або лаваш.

Приготування:

  • Насамперед потрібно вимити качку та полити окропом, аби шкірка підтяглася. Після цього її треба ретельно висушити. Тимчасом готуємо маринад з меду, соєвого соусу, імбиру, часнику та солі.
  • Ретельно натираємо качку маринадом з обох боків. Її треба залишити в холодильнику принаймні на 5-8 годин, а найкраще - на ніч.
  • Ставимо качку на деко та випікаємо при температурі 180°C. Тривалість - 90 хвилин. Періодично качку треба поливати маринадом і перевертати, щоб запеклась з обох боків.
  • Качку треба порізати і загорнути у млинець чи лаваш, зверху полити соусом хойсін і посипати подрібненою зеленою цибулею. Замість млинців чи лаваша, качку можна подавати з рисом чи локшиною.

Закуска «Ялинки»

Інгредієнти: 200 грамів вареного курячого філе, 2 плавлені сирки, 3 варені яйця, 1 маринований огірок, 3 зубчики часнику, майонез, сіль, перець, крекер, кріп.

Приготування:

  • Ріжемо кубиками і насипаємо у миску варене куряче філе, яйця, плавлені сирки та огірок.
  • Подрібнюємо у місткість часник, додаємо сіль, перець і заправляємо майонезом.
  • Беремо по 1 столовій ложці маси і робимо фігурки у формі конуса.
  • Обсипаємо наші фігурки кропом. Під кожну з них треба покласти крекер. Таким чином виходять «ялинки».

Голубці з грибами та рисом

Інгредієнти: 1 головка білокачанної капусти, 200 грамів рису, 300 грамів шампіньйонів, 1–2 цибулини, 1 морква, 3 столові ложки томатної пасти, вода, олія, сіль, перець.

Приготування:

  • Позбуваємось качана капусти, відварюємо її у підсоленій воді. Після цього обрізаємо листки.
  • Варимо рис, смажимо на сковорідці, змащеній олією, подрібнену цибулю з морквою та грибами. З'єднуємо начинку з рисом, додаємо сіль і перець на свій смак.
  • Кладемо начинку у листки капусти та закручуємо.
  • Ставимо голубці в каструлю і заливаємо томатною пастою, розведеною водою. Також можна запікати голубці в деко при температурі 170°C 45-60 хвилин. Можна посипати зверху зеленню.

Імбирне печиво

Інгредієнти: 100 грамів вершкового масла, 100 грамів цукру, 1 яйце, 2 столові ложки меду, 1 чайна ложка меленого імбиру, 1 чайна ложка кориці, пів чайної ложки мускатного горіха, пів чайної ложки соди, сіль, 300 грамів пшеничного борошна.

Приготування:

  • Збиваємо вершкове масло з цукром. Додаємо туди яйце та мед і ще раз все збиваємо.
  • В окрему місткість вносимо борошно, соду, імбир, корицю, мускатний горіх і сіль.
  • З'єднуємо суху та масляну масу, замішуючи однорідне тісто. Обмотуємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник на годину.
  • Робимо тонкий шар тіста і вирізаємо бажані фігурки вручну або за допомогою готових форм.
  • Ставимо фігурки на деко, встелене пергаментним папером. Печемо при температурі 180 °C 10-12 хвилин.
  • Можна прикрасити печиво айсингом - глазур'ю, яка створюється під час збиття білка з пудрою. Додаємо трохи лимонного соку, переносимо масу у кондитерський мішок і прикрашаємо фігурки.

Читайте також
Святий Миколай, Санта Клаус і Прадавній Дух Зими: як створювали образи фільму «Вартові Різдва»
Святий Миколай, Санта Клаус і Прадавній Дух Зими: як створювали образи фільму «Вартові Різдва»
Святкові кошики Buffalino: італійський смак, який збирає родину за одним столом
Святкові кошики Buffalino: італійський смак, який збирає родину за одним столом

Фото: SABRINA, lenta.com.ua, Deposit.photos, YellowMixer.com, «Їсти», Pinterest, Валентини Деревʼянко, foodblog_kristi, dishmagazine.com, «Галя Балувана», Freepik, food.net.ua

Геловін
Попередній матеріал
Як зробити Геловін незабутнім: найкращі ідеї декору, костюмів і страв у фото
Новини партнерів